↑ Return to Cicloturism

Tura prin Salaj 2012

E vineri , 10 august 2012 , o zi banala , plicitseala mare prin urbea de sub Muntii Meses … Trrrrrrrrrrrrr ,  suna telefonul – e Marius , la fel de plictisit ca mine . In 2 ore am convocat o mica adunare cu o parte din colegii de la club si bineinteles alti impatimiti ai pedalatului . Nu cu mult efort am reusit sa convingem o parte din ei sa facem ziua urmatoare , sambata fiind, o tura cu bicicletle. Incepem sedinta tehnica cu scopul de a stabili traseul pe care il vom urma si detaliile ce tin de o deplasare aproximativ de o zi. Dupa discutii nu foarte indelungate am stabilit traseul : Zalau – Treznea – Buciumi – Vanatori – Tusa – Boghis – Nusfalau – Simleul Silvaniei – Zalau , traseu de aproximativ 128 km, avand ca scop admirarea frumosului relief din judetul nostru in special Valea Barcaului.


Traseu de bicicleta 1768771 – powered by Bikemap

Alarma de la telefon suna in nestire , e sambata 11 august 2012, ora 7.00 , la punctul de intalnire se prezinta Marius T. , Cristi L. , Bogdan M. , Lucian T. , Nelu L. si bineinteles eu. Dupa o scurta verificare a biciletelor plecam agale la drum.

Primul “obstacol” il constituie trecerea peste Mtii. Meses catre localitatea Treznea, localitate martir aici avand loc in toamna anului 1940 atrocitati comise de trupele horthyste, soldate cu 93 de mori , din care 87 de romani si  6 evrei. In trecere admiram ceea ce a mai ramas din Castelul Bay partial distrus de localnici dupa masacrul din 1940. Eram proaspeti si trecem in viteza prin localitatile Bozna, Agrij, Bodia iar apoi ajungem la Buciumi, localitate incarcata de istorie in sensul in care aici putem admira ruinele Castrului Roman, fost punct de fortificatie defensive al Daciei Romane, care asigura protectia zonei Porolissum. In continuare dam peste al doilea “obstacol” , asa-zisul dealul Buciumului pe care il urcam fara mari problem , trecem de localitatea Bogdana si incepem o noua ascensiune in frumoasa zona numita Huta , ascensiune pe care asa cum ma asteptam Marius T. ma provoaca la o mica intrecere, pe care de altfel a si castigat-o. Dupa urcare , bineinteles vine o frumoasa coborare pana in localitatea Vanatori. Suntem in judetul Cluj. Trecem pe langa partia de ski din aceasta localitate si facem primul popas la o mica carciumioara din sat unde ne delectam cu o binemeritata cafeluta la ibric.

Dupa gustoasa cafeluta din loc. Vanatori ne indreptam spre Tusa, drum neasfaltat cu bolovani din abundenta si vreo 3 pante grele unde la o noua provocare reusesc sa fac fata atacurilor lui Marius T. si ajung inaintea lui in varf de deal unde ne apare in fata ochilor ca prin minune un han la o rascruce de drumuri.

Apareau primele grimase , semmne de oboseala pe fetele noastre, eram la km. 55 . Facem la han un scurt popas unde avem placerea sa o cunoastem pe doamna Monica care ne ofera cate o bere cu lamaie  rece ca gheata.

 Eram in Tusa, de locul unde aveam sa ne intalnim cu echipa tehnica (sotiile lui Marius T. si Nelu L.) care au venit pe alt traseu cu masina si ne asteptau cu gratarul, carbunii si cate doi pastravi de caciula, dar pana acolo am avut de suferit din plin catararea pe anumite dealuri cu niste inclinatii halucinante. Dar merita, zona e superba si ne intampina cu peisaje pitoresti – eram la izvoarele Barcaului ! O scurta vizita la o casa taraneasca veche din zona si peste jumatate de ora am ajuns la punctul de intalnire cu sotiile.

 Si acum cand scriu aceste randuri mi se stimuleaza papilele gustative cu gandul la pastravii infoliati in alumiu prajiti la gratar. Mai un peste, mai o poza, mai o poveste …… hopa !!!! e ora 17 si noi mai aveam de strabatut cam saizeci de km din care 10 off-road.

Parasim cu parere de rau superbele dealuri din zona Tusa si o luam la drum …. Dar nu mult …. Caci nu dupa mai bine de 3 kilometrii prin paduri am avut o mica ratacire care ne-a costat cam 20 – 30 de minute. Gasim drumul cel bun si dam viteza …. Dar un alt obstacol ne sta in cale : un traseu namolos de 5 km , ba prin rau, ba prin nisip umed ….. cu chin ajungem in loc. Preoteasa , un catun salajean ascuns intre niste dealuri , si suntem fericiti ca am scapat de namol , dar ce sa vezi 2 dealuri abrupte ca peretele.

Trecem cu brio si peste aceste doua obstacolo si ajungem pe asfalt in comuna Valcau !!!! De aici incolo parea simplu : trenulet in sase personae pe asfalt, stat la plasa etc. Dar oboseala tot oboseala e , si dupa vreo 10 km ajungem in loc. Boghis cunoscuta pt. baile termale de aici , unde facem un mic popas. Pornim rapid mai departe tot in trenulet trecem prin Nusfalau si dupa 15 minute intram in orasul Simleul Silvaniei. E ora 20.30 si suntem nevoiti sa aprindem lampile de pe biciclete. E Marius T. la trena , urmat de Bogdan, Lucian, eu, Nelu si Cristi , ne continuam drumul pe plat cu o viteza medie de 27km/h , strabatem loc. Pericei , ajungem in Varsolt unde facem o pauza de 3 minute. E bezna afara si mai avem de urcat dealul Varsoltului , nu abrupt, nu lung , doar vreo 2km dar noi eram obositi .Hai ca se poate , ne mai asteptam reciproc unii pe altii , ajungem in Hereclean iar dupa 30 de minute eram in centrul Zalaului !!!

Ora 22.30 ne-am oprit in locul in care am avut sedinta tehnica cu o zi in urma la  o bere, unde ne asteptau doi colegi care nu au putut veni cu noi, Cipri si Septimiu, cei care au fost primii care m-au rabdat prima data ascultand aceasta povestire. Pentru noi ceilalti totul se rezuma in : “A fost superb!” chiar cu riscul acumularii de cartonase rosii din parte sotiilor pt. intarzierea de proportii pe care am avuto!

Restul imaginilor le puteti vedea aici:  imagini set 1,  imagini set 2,