↑ Return to MTB Maraton

Regulament

1. Generalitati
1.1. Acest regulament se aplica tuturor participantilor la MICHELIN Maraton Zalau.
1.2. Organizatorul evenimentului este Clubul Alien Cycling Zalau.
1.3. MICHELIN Maraton Zalau este un concurs de tip maraton mountain-bike, fiind deschis tuturor biciclistilor amatori, incepatori, sau avansati precum si celor profesionisti, care au implinit cel putin varsta de 14 ani (in conditiile specificate la punctul 3), pentru traseul Race, si cel putin 19 ani pentru traseul Elite.
1.4.  Sunt admise biciclete de orice tip, in buna stare de functionare. Totusi, organizatorul recomanda folosirea bicicletelor de tip mountain-bike.
1.5.  Inscrierea participantilor se poate face prin inregistrare online.
1.6.  Prin semnarea formularului de inscriere fiecare participant:
–  declara ca accepta si intelege termenii si conditiile de participare la MICHELIN Maraton Zalau, precum si regulamentul competitional;
– isi da acordul ca imaginea sa sau alte date publice, precum rezultatele obtinute, clasamentele, sa fie folosite in materialele de promovare a evenimentului, sub forma de fotografii, afise, filme, interviuri etc. in mod gratuit si necenzurat.
2.Caracteristici ale competitiei
2.1. Evenimentul este o competitie outdoor. Traseele sunt neamenajate si neprotejate, se folosesc drumuri publice, poteci marcate si nemarcate, pante cu inclinare mare si zone accidentate etc.
2.2. Diferite segmente ale traseelor trec prin localitati, zone impadurite si taieturi, (creste, culoare, abrupturi, vai, pasuni alpine, jnepenisuri etc.). Toate acestea necesita experienta si unele cunostinte, cum ar fi:
– o experienta generala despre munte;
– cunostinte tehnice despre abordarea unui traseu dificil;
– capacitatea de a urca si cobora in siguranta o panta inclinata in conditii dificile;
– abilitatea de a parcurge in siguranta un traseu intr-o zona montana;
– sa aiba un bun simt al directiei pe teren montan, chiar si in conditii de vreme rea si vizibilitate redusa
– cunoasterea regulilor de comportament in caz de pericol si urgenta in zona montana;
– dovada de fair play si sa actioneze in consecinta atunci cand situatia o cere;
– o atitudine care sa tina cont de faptul ca oricat de multe masuri de siguranta ar lua organizatorii, nu sunt si nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competitiei, mediul si conditiile in care se desfasoara acestea;
– orice participant trebuie sa stie ca nici un premiu nu este mai presus de sanatatea si viata lui si/sau a altor participanti si sa actioneze in consecinta pentru a se proteja atunci cand simte sau observa un pericol.
3.Categorii si trasee

3.1. Participantii se pot inscrie pentru urmatoarele trasee:
a) Traseu Elite aprox. 70 km cu diferenta de nivel 2.190 m
b) Traseu Race aprox. 45 km cu diferenta de nivel 1.600 m
c) Traseu Hobby aprox. 15 km cu diferenta de nivel 400m
3.2. Categoriile de concurs vor fi urmatoarele:
Traseu Elite 70km
Elite Masculin UCI (sportivi legitimati FRC)
Masculin – 18 – 29 ani
Masculin – 30 – 39 ani
Masculin – peste 40 ani
Traseu Race
Masculin – 14 – 18 ani
Masculin – 19 – 29 ani
Masculin – 30 – 39 ani
Masculin – peste 40 ani
Feminin Elite – UCI (sportive legitimate FRC)
Feminin  – Open
Traseu Hobby
Masculin – Open
Feminin – Open
 
3.3. Varsta minima admisa pentru participarea la Traseul Elite este de 19 ani. Varsta minima admisa pentru participarea la Traseul Race si Hobby este de 14 ani.
3.4. Persoanele sub 18 ani trebuie sa aiba obligatoriu acordul scris al parintilor sau tutorelui. Persoanele care au peste 18 ani vor trebui sa completeze aceasta declaratie pe propria raspundere.
3.5. Incadrarea in categoria de varsta se face in functie de cati ani implineste concurentul in 2014, indiferent de luna.
Exemplu: implineste 19 ani in Ianuarie 2014 – incadrare se face in categoria 19 – 29 ani. Implineste 19 ani in Decembrie 2014 – incadrare se face tot in categoria 19 – 29 ani.
3.6. Pentru categoriile care nu aduna minim 10 concurenti la start, acestea vor fi cumulate cu categoriile superioare sau inferioare de varsta, in functie de numarul de participanti.
3.7. Premiile pentru categoriile Race si Elite vor fi in bani, produse, medalii si cupe, iar pentru categoria Hobby premiile vor consta in acordarea de diplome.
4. Inscriere si taxa de participare
4.1. Inscrierea se poate face prin:
a)  website-ul competitiei folosind formularul de inscriere existent pe site si declaratia de responsabilitate, care trebuie completate si semnate de fiecare participant in ziua preluarii numarului de concurs.
b)  la fata locului Vineri 22.08 intre orele 17 – 19, sau Sambata 23.08 intre orele 08 – 09:30.
4.2.Inscrierea prin fax, telefon sau e-mail nu este posibila.
4.3. Confirmarea inscrierii se va face in urma achitarii taxei de participare, facuta in urmatoarele variante:
a) Inscrierile cu plata prin virament bancar pana in data de 19.08.2014
b) Plata la fata locului Vineri 22.08 intre orele 17 – 19, sau Sambata 23.08 intre orele 08 – 09:30.
Plata se va face cu Ordin de plata pana cel tarziu in data bancii de 19.08.2014, in contul beneficiarului:
Asociatia Alien Cycling Zalau
Str. Crisan nr.20, Zalau, Jud. Salaj
Cod Fiscal: 28581450
IBAN: RO77 UGBI 0000 5620 0101 0RON
BANCA: Garanti Bank Zalau
La detaliile platii va fi facuta specificatia: Nume si Prenume + taxa inscriere MICHELIN Maraton Zalau.
4.4. Taxele de participare sunt urmatoarele:
– Gratuit! categoria Hobby pentru elevii si studentii care aduc carnetul stampilat pentru anul in curs;
– 20 RON/persoana pentru categoria Hobby(categoria Hobby nu va primi pachet de inscriere)
– 20 RON/persoana daca este elev si aduce carnetul de la scoala vizat pe anul scolar in curs; (categoria Race);
– 40 RON/persoana daca se achita pana in data de 08.08.2014; (categoria Race si Elite);
– 50 RON/persoana daca se achita in perioada 09.08 – 19.08.2014; (categoria Race si Elite); (30 RON cat. Hobby);
– 60 RON/persoana daca se achita in perioada 20.08 – 22.08.2014; (categoria Race si Elite); (35 RON cat. Hobby);
– 80 RON/persoana daca se achita la fata locului in 23.08.2014; (categoria Race si Elite); (50 RON cat. Hobby);
(pachete de concurs vor primi doar cei care vor face plata pana cel tarziu in data de 08.08.2014, categoriile Race si Elite)
4.5. in caz de neprezentare la start, abandon, retragere din orice motiv, taxa de participare nu se returneaza.
4.6. in cazul anularii competitiei in caz de forta majora sau din motive care nu depind de organizator, taxa de inscriere nu se returneaza. Organizatorul nu va suporta in nici un fel costurile adiacente  (transport, cazare, masa etc.) ale participantilor.
5. Obligatiile participantilor
5.1.  Participarea la MICHELIN Maraton Zalau se face pe proprie raspundere, in deplina cunostinta a aptitudinii de a participa la eveniment, a starii de sanatate fizica si mentala, precum si starii tehnice a echipamentului fiecarui participant.
5.2.  Fiecare participant este responsabil pentru propria securitate si siguranta. Organizatorii, partenerii, sponsorii, voluntarii si personalul care participa la realizarea evenimentului nu sunt responsabili pentru orice fel de ranire, deces sau pagube de orice natura care pot surveni in timpul sau ca urmare a desfasurarii evenimentului.
5.3.  Fiecare participant, indiferent de modul de inscriere, trebuie sa semneze la preluarea numarului de concurs, o declaratie de responsabilitate, prin care isi asuma riscurile ce pot rezulta din participarea la MICHELIN Maraton Zalau. Este recomandat ca participantii sa dispuna de asigurare in caz de accidente valabila pentru competitii sportive.
5.4.  Purtarea unei casti de protectie este obligatorie pe toata durata desfasurarii concursului. Refuzul purtarii unei casti de protectie pe durata competitiei atrage descalificarea.
5.5.  Participantii au obligatia de a asculta si de a respecta indicatiile/instructiunile organizatorului si a personalului de concurs.
5.6.  Preluarea numarului de concurs si a pachetului de inscriere se face la fata locului, inaintea desfasurarii concursului in intervalul orar prevazut de catre organizator. Pachetul de inscriere nu poate fi expediat prin posta in avans, si se va acorda doar acelor concurenti care fac dovada platii pana in data de 08.08.2014.
5.7. Organizatorul poate interzice luarea startului sau continuarea cursei pentru orice participant,daca acesta se prezinta in stare de ebrietate, este sub influenta substantelor dopante, este sub efectul substantelor halucinogene sau este in stare de slabiciune, epuizare fizica sau psihica.
6. Proceduri de concurs
6.1.  Sedinta tehnica
O sedinta tehnica va fi tinuta pentru toti participantii in ziua startului. In cursul sedintei tehnice participantii vor fi informati asupra traseului, portiunilor periculoase, eventualelor modificari, precum si a regulilor de comportament pe care participantii sunt obligati sa le respecte. Sedinta tehnica va fi tinuta de directorul de concurs iar prezenta participantilor este obligatorie.
6.2. Cronometrajul
Cronometrarea se face la secunda, cu ajutorul unui sistem electronic bazat pe chip-uri. Fiecare participant va purta un chip personalizat, acesta nu este transmisibil. Este responsabilitatea participantilor de a monta corect numarul de concurs (care contine si cipul de cronometrare) in pozitia indicata in instructiuni.
6.3. Numarul de concurs
a) Preluarea numarului de concurs si a pachetului de inscriere se face personal, pe baza unui act de identitate in locul si orele stabilite de organizator, conform informatiilor publicate pe site.
b) Numarul de concurs trebuie montat pe ghidon si trebuie sa fie vizibil din fata pe tot timpul concursului.Logo-urile plasate pe numere trebuie sa fie vizibile. Numerele nu trebuie sa fie taiate sau modificate sub nici o forma in timpul concursului. Nerespectarea acestui lucru va atrage dupa sine descalificarea.
6.4. Startul
Startul se va da la data, locul si ora stabilita de organizator si anuntata pe site-urile competitiei la categoria program. Localizarea zonei de start va fi publicata pe pagina oficiala.
6.5. Retragerea din concurs/Abandon
a) Retragerea din concurs din alt motiv decat cel de accident, se poate face doar la punctele de control sau zona start/sosire. Concurentul care nu mai poate sau nu doreste sa continue concursul, are obligatia sa se deplaseze pana la cel mai apropiat punct de control sau la punctul de start/sosire, unde se consemneaza retragerea sa, pastrandu-si numarul de concurs..
b) Concurentii care se deplaseaza mai incet au obligatia de a fi atenti pentru a face loc celor care vin din spate si doresc si pot sa ii depaseasca. Nu fiti agresivi! Respectati concurentii mai lenti!
c) in caz de pana, reparatii, cazatura, accidentare etc. traseul de concurs trebuie eliberat cat mai repede pentru a face posibila trecerea celorlalti concurenti sau a echipelor de salvare.
d) Neanuntarea retragerii din concurs va cauza o operatiune de cautare si salvare (echipe de salvare, salvamont, elicopter) pe cheltuiala participantului implicat. Retragerea va fi confirmata prin semnatura pe foaia de arbitraj. Orice participant care se retrage va fi ajutat cu privire la cea mai buna varianta de retragere dar este responsabil pentru transportul propriu, ruta pe care o va folosi si actiunile ulterioare momentului si locului retragerii, exceptie facand cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.
6.6.Puncte de control
Pe trasee sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participantii care nu trec printr-un punct de control (indiferent de motiv) vor fi descalificati. Numerele de concurs si timpii competitorilor vor fi notati in ordinea sosirii in fiecare punct de control.
6.7. Limita de timp
Datorita faptului ca traseul Maraton  80 km nu este recomandat persoanelor neantrenate si pentru siguranta dumneavoastra am introdus o limita de timp in care se poate parcurge acest traseu.
Ora 16:00 la PA 1
Ora 17:00 la PA 2
Persoanele care nu se incadreaza in aceste limite li se va recomanda intoarcerea spre Sosire pe drumul asfaltat, considerandu-se ca sunt in afara concursului.
6.8.Penalizari
a) lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu = descalificare;
b) scurtarea traseului = penalizare sau descalificare (decizie arbitru);
c) doping = descalificare;
d) nerespectarea mediului inconjurator = descalificare;
e) modificarea numarului de concurs = descalificare;
f) lipsa chipului de cronometraj pe bicicleta = descalificare;
g) nerespectarea regulilor competitiei = penalizare sau descalificare (decizie arbitru);
h) limbajul  vulgar si comportament nesportiv fata de alti participanti,oficiali, public, alte persoane = descalificare.
Taxa de participare nu se va rambursa in cazul descalificarii.
6.9. Contestatii
Orice participant poate face o contestatie impotriva altui participant care nu a respectat regulile competitiei sau impotriva deciziilor oficialilor. Contestatia se va depune la biroul de Informatii, in scris, in termen de maxim 30 de minute de la finish-ul oficial.
7. Protectia mediului inconjurator
7.1. Este strict interzisa aruncarea deseurilor de orice fel, inclusiv  bidoane, flacoane, tuburi gel, ambalaje etc. in orice loc de pe traseu in afara celor amenajate sau la punctele de control.
7.2. Cei care nu respecta aceasta regula vor fi descalificati.
8. Echipament obligatoriu
8.1. Urmatoarele echipamente sunt obligatorii pentru fiecare participant care va fi prezent la start: casca de protectie; numar de concurs care contine cipul de cronometraj (pus la dispozitie de catre organizator).
8.2. Bicicleta in stare buna de functionare.
9. Alte reguli
9.1.Suporterii pot sustine orice competitor cu conditia sa respecte regulile de conduita, indicatiile autoritatilor si/sau ale oficialilor si sa nu impiedice desfasurarea competitiei.
9.2. Pe parcursul traseelor nu este permis nici un ajutor venit din exterior (suporter, spectator etc.), exceptie facand cazurile deosebite si ajutorul acordat in punctele de realimentare amenajate, unde competitorii pe langa bauturile, fructele si alimentele energizante oferite de organizatori pot primii si alte alimente, lichide.
9.3. MICHELIN Maraton Zalau foloseste ca trasee de concurs urmatoarele si nu numai: drumuri publice, poteci turistice amenajate si neamenajate ce strabat localitati, pajisti, paduri, taieturi(creste, culoare, abrupturi, vai, pasuni alpine, jnepenisuri etc.). Traseele de concurs nu sunt inchise altor participanti la trafic (autovehicule, vehicule, pietoni, turisti, animale si altii). Acest fapt atrage asupra participantilor obligatia de a respecta regulile de conduita in trafic impuse de lege. Orice accident provocat si/sau in care au fost implicati participanti la MICHELIN Maraton Zalau, survenit in timpul desfasurarii acestuia, din nerespectarea regulilor de concurs si a regulilor de conduita in trafic impuse de lege va fi in responsabilitatea celor implicati in accident.
9.4. Competitia se desfasoara pe munte intr-un spatiu neamenajat si neprotejat, de aceea exista un risc de ranire si/sau deces din pericole obisnuite pentru competitiile outdoor. Acestea includ si nu se rezuma doar la: coliziuni cu autovehicule, alte vehicule, pietre, stanci, copaci, oameni, alte obiecte, caderi, alunecari, rani provocate de frig si/sau caldura, hipotermie, insolatie, deshidratare, degeraturi, arsuri, rau de altitudine, caderi de pietre, furtuni, animale, incendii, efort fizic etc.
10. Modificarea traseului, alte decizii privind desfasurarea concursului
10.1. Organizatorul poate modifica oricand traseul sau poate anula/opri competitia daca aceasta nu se poate desfasura in conditii de siguranta.
10.2. Toate deciziile vor fi luate de comitetul de concurs sau de directorul de concurs.
10.3. Organizatorul isi rezerva dreptul de a aduce modificari asupra informatiilor afisate pe site, a regulamentului sau a programului etc. Aceste modificari vor fi aduse la cunostinta participantilor inaintea concursului, la preluarea numerelor de concurs sau in timpul desfasurarii acestuia.

MICHELIN Maraton Zalau 2014 – Comitetul de organizare