«

»

MTB Maraton Baia Mare

MTB Maraton Baia Mare


MTB Maraton Baia Mare  a ajuns la a 6 a editie, a avut loc anul acesta in data de 07.07.2012 si a fost organizat de AS Club Sortiv Mad Snails Baia Mare.

Maratonul a avut ca distante de concurs un traseu de 15 km denumit “Family Tour”, un traseu hobby de 30 de km, seminaraton de 50 km si maraton de 100 km.

Aceasta competitie a contat ca a 4-a etapa in campionatul regional Transylvania MTB Trophy, etapele precedente fiind: Maratonul Fagetului 29.04, Primavara pe 2 Roti 06.05 si MICHELIN Maraton Zalau 27.05.

In calitate de parteneri in organzarea Transylvania MTB Trophy, am plecat vineri spre Statiunea Izvoare cu doua obiective: participarea la maraton si organizarea festivitatii de premiere pentru trofeu.

Am plecat din Zalau pe la ora 18:00, iar dupa 2 ore de condus am ajuns la Cabana Brazi 2, unde spre uimirea noastra cu 20 minute inainte de sosire a plouat foarte puternic cu grindina. De la 36 gr.C care erau in Zalau la ora pornirii nu am stiut cum sa ne echpam mai repede pentru ca acolo erau 15gr.C. Acolo am fost intampinati de catre organizatori, care ne-au pus la dispozitie o parcare pentru masini, cazare si zona de camping dotata cu dus si toaleta. Am ramas placut impresionati de frumusetea locului. Dupa ce am reusit sa ne montam corturile am pregatit putin bicicletele si ne-am pregatit de somn.

In dimieata zilei de sambata am ridicat pachetele de concurs, in care am gasit printre altele si un tricou foarte interesant, sintetic de sport care era imprimat pe tehnologia echipamentelor de ciclism(tricou care la magazin costa in jur de 100 lei).

La ora 10:00 am luat startul, pe o portiune de cateva sute de metri de drum forestier, dupa care aproximativ 2 km de asfalt si imediat traseele au fost impartite. Traseul de 100km si cel de 50 la care am participat au inceput urcarea spre Vf. Ignis, care avea sa fie urcat de doua ori. Din fericire am avut timp la dispozitie si am reusit sa fac 20 minute de incalzire inainte de start. Asa ca la baza urcarii am ajuns in primii 30 concurenti, iar pana in varf am depasit undeva la 10 din ei. Dupa ce am ajuns de la cota 940m la cota 1200m a inceput si prima coborare. Aceasta a inceput cu o portiune single trail, care a fost destul de tehnica si pe care m-am chinuit destul de mult sa o cobor pe bicicleta, nefiind obijnuit cu coborari asa de tehnice. Am pierdut cam 10-15 pozitii pana am ajuns la baza celei de-a 2-a urcari pe Ignis. Aici o urcare foarte dificila de la cota 680m pana la 1231m cu o distanta de 7-8 km. unde au fost si portiuni de push bike. Din nou pe urcare am reusit sa castig aproximativ 10 pozitii fapt ce mi-a ridicat moralul foarte mult, avand sperante la podium. Aceasta bucurie nu a durat prea mult, pentru ca a urmat o coborare si mai dificila de la 1231m pana la 368m unde de multe ori am fost nevoit sa cobor de pe bicicleta pentru a putea continua. Am vazut multi concurenti care au facut pana din cauza fenomenului Snake-Bite, terenul fiind presarati cu bolovani generosi. Pana la finalul coborarii am reusit sa mai pierd cel putin 20 de locuri, unde am fost depasit chiar si de prima concurenta de la 50km(Emese Fodor) care cobora cu o videza dubla fata de mine. Odata ajuns la baza coborarii am inceput sa trag tare pentru a recupera timpul pierdut, incet am ajuns unul cate unul pana la finalul catararii(aprox 1050m). De aici a urmat o coborare de viteza pe un drum forestier, presarat cu foarte multi bolovani care pur si simplu m-a scos din minti(am neaparat nevoie de o furca mai eficienta). Din nou fiind vorba de coborare, am inceput sa fiu ajuns din urma de 2 concurenti. Ultimii 2 km i-am parcurs pe sosea, unde am tras foarte tare, dar nu am reusit nicicum sa ii mai ajung pe cei care m-au depasit. La final am ocupat pozitia 6 la categorie si 17 la general.

Pentru mine aceasta competitie a fost de departe cea mai tehnica la care am participat(pe distanta de 50-70km), depasind cu mult alte competitii consacrate. Ma bucur ca am reusit sa fac acest traseu fara cazaturi, chiar daca am pierdut foarte mult pe coborari. Il felicit si pe colegul Nicu, care la 56 de ani a reusit sa parcurga acest traseu in 4 ore si 40 minute, ocupand locul 5 la categoria +40, fara a avea parte de evenimente.

In ultima parte doresc sa multumesc organizatorilor care au pregatit un traseu de exceptie, care dupa mine depaseste cu mult alte competitii, chiar daca bugetul de organizare si numarul de concurenti este mai mic. Sa vazut de departe si calitatea riderilor, neexistand accidentari serioase. S-a vazut clar ca aceasta competitie a fost organizata de profesionisti.

Felicitari MAD SNAILS! si deabia astept sa vin la anul pentru editia a 7-a!

Aici aveti clasamentele competitiei.

Aici aveti clasamentul Transylvania MTB Trophy 2012. 

 

© – Marius Tirle

zp8497586rq