↑ Return to 2012

Arad Bike Race

Duminica a avut loc prima competitie de ciclism montan din judetul Arad “Arad Bike Race“. Am participat impreuna cu alti trei colegi de la Zalau, respectiv Dani, Bogdan si Felician. Atmosfera la fata locului este de invidiat, sute de rideri gata sa isi intreaca fortele pe traseul de offroad pregatit de organizatori. Startul urmeaza sa se dea in urcare, cu o portiune de 100m asfalt dupa care direct pe offroad. Nu am beneficiat de cea mai buna pozitie de start, eram undeva la mijlocul plutonului. La 15 min. dupa startul categoriei elite, urmeaza si startul nostru cei de la categoria race. Dupa un sprint puternic pe asfalt intram pe offroad, pe o panta medie de 7-8%. Aici deja plutonul a inceput sa se intinda, cei mai buni incepand sa puna distanta intre ei si restul. Primii 2-3 km. sunt de regula mai agitati, pana se intra in ritm si pulsul se stabilizeaza. Este vorba de o urcare, pe un drum de piatra, dar bolovanii sunt asa de mari incat nu poti pedala in sa, ci trebuie cumva sa iti jonglezi greutatea intre sa si pedale la fiecare secunda. Dupa 4 km de urcare, aceasta incepe sa se mai domoleasca, dar in schimb vine cu o alta surpriza.

 Un drum forestier, plin de praf, care s-a dovedit a fi un adevarat chin, atata vreme cat aveai pe cineva in fata. Pur si simplu nu se mai vede drumul de la praf, plus ca e foarte greu si cu respiratia. Risc si fortez tare in a-l depasi pe cel din fata, reusesc si o tin asa inca 3-4 km pana in varf. Aici incepe o coborare tot in praf. Bucuria nu dureaza mult, se pare ca cel din spate are tupeu mai mare, si o ia nebuneste la vale. Automat cum a trecut am fost nevoit sa incetinesc, pentru ca pur si simplu nu vedeam pe unde ma duc. Am avut o senzatie ciudata pe aceasta coborare. Nu a mai fost nevoie sa fiu atent la marcajele de pe traseu, pentru ca se vedea norul de praf exact pe unde au mers cei din fata. Totusi niciodata sa nu te bazezi pe cel din fata ca se stie orienta, pentru ca intr-un anumit punct am ajuns sa schimb directia de mers, chiar daca urmele si norul de praf ducea in alta directie.

 

Totusi si pe aceasta poteca existau urme de bici, dar mai ales marcajele erau prezente. Coborarea nu a fost chiar pe placul meu, fiind mai de viteza, si cu portiuni nu foarte tehnice. Pana la baza ei am mai fost depasit de inca 3 concurenti. De la km. 18 pana la km.30 urmeaza o portiune de asfalt, pe care eram pregatit sa recuperez distanta fata de cei din fata.

 

Norocul nu a fost de partea mea, m-am trezit ca imi lipseste ciclocomputerul, care l-am lovit cu mana fara sa imi dau seama si a cazut. Noroc ca nu m-am intors mai mult de 1km. dupa el, dar am fost depasit de inca 5 concurenti. Imi gasesc ciclocomputerul il fixez repede pe ghidon si incerc sa recuperez. Au fost cei mai grei km de asfalt pe care i-am facut vreodata, vant usor din fata, si undeva la 500m era un pluton de 3 oameni care faceu trena cu schimbul. Eu nu am avut acest noroc, asa ca a trebuit sa trag tare fiecare metru. La iesirea de pe sosea, chiar la baza ultimei coborari ii ajung si pe cei din fata. Incepem urcarea in prima faza pe un drum de tara, iar in a doua parte o poteca ce avea asa mult nisip si pietris pe ea incat am fost nevoit sa fac pushbike vreo’ 200m.

 

Ultima coborare este de fapt prima urcare, cea pe bolovani. Aici treaba a fost destul de grea, pentru ca aderenta pe aceasta piatra era destul de redusa, aceasta nefiind fixata si rupand la fiecare franare. Dupa ce mi-am testat la limita cauciucurile, jantele, franele si suspensia, sa nu uitam si incheieturile de la maini care si acuma le simt! am ajuns si la finish. Aici la finish o atmosfera de sarbatoare, acest concurs coincide cu sarbatoarea recoltei la Siria.
Tin pe aceasta cale sa ii felicit pe organizatorii acestei competitii, care au stiut ce au de facut.

M-am simtit ca la un concurs cu traditie, unde experienta in organizare se vede, asa ca deabia astept editia II. De asemenea ii salut si pe colegii de la Clujul Pedaleaza, care au asigurat sistemul de cronometrare. Bravo tuturor concurentilor (undeva la 350) care au avut curajul sa incerce si sa termine aceasta cursa.

Ne vedem in 30 septembrie la Maros Bike Marathon editia 6.

Rezultatele noastre:

Barbinta Dan – locul 4 (19-29) 40km.
Tirle Marius – locul 6 (30-39) 40km.
Marian Bogdan -locul 12 (30-39) 40km.